Uczniowie z najmłodszych klas ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Łukowie obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia. Głównym celem akcji było promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia odbył się w łukowskiej „Czwórce” 8 listopada. Tego dnia dzieci wykonywały samodzielnie zdrowe kanapki, owocowe sałatki, szaszłyki i jeżyki. Oglądały filmy edukacyjne promujące zdrowy styl życia oraz zapoznały się z piramidą żywienia. Poznały witaminy i 10 zasad zdrowego odżywiania. Jedną z klas odwiedziła mama, która przeprowadziła pogadankę
o wartościach odżywczych warzyw i owoców.

Na zakończenie dnia odbyło się wspólne śniadanie.

Zajęcia przygotowali nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej korzystając z maksymy Markosa Kyprianoua: ,,Dobre nawyki z większym prawdopodobieństwem utrzymają się w wieku dorosłym, jeśli będą praktykowane od najmłodszych lat. Zachęcanie do zdrowego jedzenia i czerpania radości z ruchu to najlepsza inwestycja jaką możemy poczynić w ich przyszłość”.