Zakład Mięsny „Wierzejki” wyda ponad 70 mln zł, żeby przygotować ofertę, jakiej jeszcze nie było — przetwory mięsne pozbawione alergenów. Pieniądze zostaną przeznaczone na badania i rozwój.
Otrzymaliśmy 46 mln zł dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i ruszamy z budową ogromnego laboratorium, w którym opracujemy produkcję pewnej specyficznej, unikatowej na skalę światową żywności – mówi Adam Zdanowski, współwłaściciel ZM „Wierzejki”. Wartość całego projektu to 72 mln zł. Chodzi o mięsne dania gotowe, początkowo na bazie kawałków kurczaka, jak udka, skrzydełka czy nuggetsy, ale pozbawione alergenów pokarmowych takich jak gluten, orzeszki, soia, laktoza, skorupiaki itp.
Pomysł powstał we współpracy z naukowcami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, m.in. profesor Agnieszką Wierzbicką i doktorem Andrzejem Półtorakiem. ZM Wierzejki czeka teraz kilkadziesiąt miesięcy intensywnej pracy. Pierwsze produkty mogą trafić na półki sklepów za około 2 lata.
Zakład Mięsny „Wierzejki” od prawie 30 lat produkuje mięso, wędliny i wyroby garmażeryjne. Prowadzi też sieć 150 sklepów firmowych.