Łukowskie firmy działające w branży gastronomicznej i hotelarskiej otrzymały subwencje finansowe z Polskiego Funduszu Rozwoju. Spore pieniądze dostały również firmy transportowe, obuwnicze i odzieżowe.

  Ogłoszony rok temu lockdown oznaczał zamknięcie wielu branż. Najbardziej poszkodowane okazały się firmy gastronomiczne i hotelarskie. Restauracje mogą sprzedawać jedzenie jedynie na wynos, hotele mają limit gość, zaś branża weselna jest całkowicie zamknięta. Straty odnotowało także większość przedsiębiorstw z branży usługowej. Wsparciem dla firm są rządowe tarcze antykryzysowe Ale nie wszyscy mogli liczyć  na wsparcie.  Trzeba było spełnić szereg określonych warunków, na przykład udokumentować co najmniej 30-, 40-, 60- lub 75-procentowy spadek przychodów

  W obliczu drugiej fali pandemii rząd i PFR przygotowały Tarczę Finansową 2.0. To program wsparcia finansowego w postaci subwencji umarzalnych dla firm z prawie 40 branż, które musiały ograniczyć lub zamknąć działalność ze względu na Covid-19. Program ma na celu poprawić płynność finansową firm, zrekompensować im szkody poniesione w wyniku pandemii, ochronić miejsca pracy i wesprzeć działanie sektorów najmocniej dotkniętych skutkami pandemii.

  Polski Fundusz Rozwoju opublikował na swojej stronie listę firm z powiatu łukowskiego, które otrzymały najwyższe dofinansowanie. Wśród restauracji najwyższą kwotę subwencji otrzymały:

FHU Mariusz Gorgol (324 000 zł)

Iwona Mateńka MIW Usługi Handlowe (324 000 zł)

Dulny Andrzej FH „Hanna” (268 506 zł)

Borkowska Iwona ,,Rybka” Huta Dąbrowa (216 000 zł)

Serwis Gastronomiczny Zawiślański Łukasz (198 000 zł)

Pruchniewicz Marek Gościniec (162 000 zł)

Robert Markowski Pod Strzechą (162 000 zł)

Cztery Kąty s.c. (153 000 zł)

Marcin Rosa F.H.U. Rosek (148 500 zł)

Eden Bielecki Paweł (126 000 zł)

Dorota Przeździak Podjadek (117 000 zł)

F. T. U. Arkadiusz H. Tarczyński (108 000 zł)

Bar „Frytka” Jacek Rosa (108000 zł)

Dakar Sport Sp. z o.o. (99 000 zł)

Opolska-Cernea Agata (72 000 zł)

Gogłoza Wiesław Okrzeja Kol. (72 000 zł)

Parisel Hanna Dulny (72 000 zł)

Elżbieta Stepulak PPHU (54 000 zł)

Mirosław Walo Pianka (36 000 zł)

Usługi Gastronomiczne Daniel Miszkurka (36 000 zł)

FHU Benito (36 000 zł)

Zajazd Rosa Sp z o.o. (36 000 zł)

Bar Apetita Olszewski Artur (36 000 zł)

Bochman Elżbieta Pizzeria „Napoli” (27 000 zł)

Coffee Room Sebastian Szymanek (18 000 zł)

Tomasz Głowacki Il Vesuvio (18 000 zł)

Bińkowski-Kzłowski Tex-Pol s.j. (18 000 zł)

Danuta Orzełowska Bar Dosyta (9 000 zł)

Dubaj Burgerownia Anita Ostas (9 000 zł)

M&M Świętoński Spółka Jawna (4 500 zł)

Subwencje finansowe z PFR otrzymały również hotele:


W. Pawluczuk, K. Dobrowolski Polonia s.j. (1 445 167 zł)

Piotr Sidor Elektroalarm  (225 000 zł)

K. Markiewicz Ośrodek Rekreacyjny Izydory (189 000 zł)

Agnieszka Lewandowska (9 000 zł)

  Wśród pozostałych branż największą subwencję z PFR otrzymały:

Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowe (819 912 zł)

Grzegorz Alikowski Firma Alik (414 692 zł)

P.P.H.U. Bio Juice Piotr Michalak (338 017 zł)

Salon Magic Line Cezary Krasnodębski (302 613 zł)

Stella Pietrzak Elżbieta Janina (252 000 zł)

  Ogólnie do 87 firm z powiatu łukowskiego trafiło w ramach tarczy PFR 2.0 ponad 9,5 mln zł. Liczba zatrudnionych w tych firmach to 584 osoby.

  Przypomnijmy, że na wiosnę ubiegłego roku z pierwszej tarczy PFR skorzystało ponad 1200 firm z naszego powiatu. Otrzymały one wsparcie na łączną kwotę 161 mln zł. Największe kwoty otrzymali:

Mięs-Pol Adam Jończyk

,,Łukplast” Dylak, Rychlik s.j.

P.T.H. „Al – Trans” Leszek Marian Kopeć

Overis Sp. z o.o.

Jakubiak Kazimierz – P.U.H. „MEL – KAN”

Transport Krajowy i Międzynarodowy Kłopotek Piotr

Przedsiębiorstwo Robot Inżynieryjno – Drogowych

TIR-Parts M.Łukasik; J.Łukasik; J.Głuchowski s.c.

Stoczek Natura Sp. z o.o.

Vital Bis Sp. z o.o.