19 lutego ZS nr 2 im. A.Świętochowskiego w Łukowie obchodzono „Szkolny Dzień Kucharza”. Młodzież Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Branżowej Szkoły I Stopnia prezentowała swoje umiejętności zawodowe i wiedzę w zakresie gastronomii pozostałym uczniom naszej szkoły. Odbyły się liczne konkursy, w których mogli wziąć udział nie tylko kucharze, ale wszystkie osoby zainteresowane światem kulinariów.
Wśród zaproponowanych konkurencji zaplanowano konkursy wiedzy oraz konkurencje zręcznościowe. Przyszli adepci sztuki kulinarnej brali udział w konkursach:  rozpoznawanie przypraw, znajomość owoców egzotycznych, wskazanie zastosowania sprzętów kuchennych. Kucharze rozwiązywali również test gastronomiczny. Wśród konkurencji zręcznościowych znalazły się: obieranie ziemniaków i bicie piany z białek na czas.
Dla amatorów gotowania i fotografowania organizatorzy przygotowali konkurs na zaprezentowanie na zdjęciu samodzielnie przygotowanej dowolnej potrawy, a miłośnicy nowoczesnych technologii sprawdzali swoją pomysłowość podczas tworzenia mema internetowego promującego zawód kucharza.
Konkursom towarzyszyły pokazy: flambirowania – czyli podpalenia potrawy w trakcie jej przygotowywania, carvingu – rzeźbienie wzorów w owocach i warzywach oraz robienia sushi.
Przedsięwzięcie zorganizowały i nad jego przebiegiem czuwały Lucyna Grono i Ewa Kruger – nauczyciele przedmiotów zawodowych.