Producenci z województwa lubelskiego otrzymali siedem „Pereł” przyznawanych przez organizatorów ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wręczenie nagród odbyło się w pierwszy październikowy weekend podczas targów w Poznaniu. Zdobycie siedmiu nagród dało województwu lubelskiemu drugie miejsce w kraju, tuż za województwem wielkopolskim.   Wśród laureatów z województwa lubelskiego statuetką „Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania: karp wędzony z Bełżca – Gospodarstwo Rybackie Bełżec, ryba w soli Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego, miód akacjowo-malinowy z Pasieki Malinowa Kraina, konfitura różana z Końskowoli, niepalona kasza gryczana z Zabłocia, krupnik staropolski z Kraśnika oraz zupa koperkowa zakraszana z kluskami spod pachy oraz pierś z kaczki z sodziakami na bogato KGW Swojaki z Tarzymiechów.

Nagrodę za promocję kulinarnego dziedzictwa regionu tzw. „Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymała Feliksa Gorzkowska z Fajsławic.