We wtorek, 20 lutego w Zespole Szkół nr 3 w Łukowie odbył się projekt kulinarny „Stawiam na drób!” skierowany do uczniów szkół gastronomicznych zorganizowany przez związek Polskie Mięso.
Adepci sztuki kulinarnej mieli szansę współpracować ze znanym szefem kuchni i założycielem Akademii Kulinarnej  – Marcinem Budynkiem. Uczestnicy spotkania zapoznali się z podziałem drobiu, wyróżnikami jakości mięsa, walorami kulinarnymi oraz ciekawostkami dotyczącymi drobiu.
Walory odżywcze i porady dietetyczne zaprezentowała dietetyczka Judyta Szymkowiak. Podczas zajęć praktycznych uczniowie mieli za zadanie dokonanie rozbioru tuszki drobiowej  i pełnego wykorzystania surowców w produkcji potrawy oraz przygotowanie potraw.
Po zakończeniu części praktycznej uczniowie uzyskali certyfikaty ukończenia warsztatów kulinarnych oraz otrzymali drobne upominki.
Szkolenie było podzielone na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną.
Celem projektu było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego oraz zaprezentowanie możliwości wykorzystania drobiu w przygotowaniu potraw.