Od 29 do 31 stycznia 33 uczniów  klas drugich, trzecich oraz czwartych Zespołu Szkół nr 3 w Łukowie, kształcących się w  zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w kursie, który prowadził Grzegorz Górnik – właściciel Akademii Kelnerskiej. Profesjonalne przeprowadzone szkolenie nauczyło młodzież wielu nowych, ciekawych a czasem nawet zaskakujących rzeczy i zachowań kelnera, barmana i sommeliera.
Pierwszy dzień szkolenia poświęcony był kelnerstwu. Młodzież uczyła się prawidłowo nosić talerze i tace oraz przenosić potrawy z półmisków na talerz konsumenta, a także jak w przyjemny dla gościa sposób obsłużyć go w restauracji i jak się w stosunku do niego zachowywać.
Drugi dzień szkolenia przybliżał uczestnikom obowiązki barmana. Uczyli się oni przygotowywać różnego rodzaju nietuzinkowe drinki i napoje oraz serwować je we właściwy sposób.
Ostatniego dnia kursu uczniowie przygotowywali i konsumowali homara, ślimaki oraz ostrygi, flambirowali owoce i zdobili w wykwintny sposób talerze z potrawami.