Podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 odbyła się 11 edycja autorskiego konkursu pana Roberta Sowy „Kulinarny Talent”.
W konkursie wzięło udział 12 uczniów z całej Polski. Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie reprezentował Serhii Harasiuk, uczeń klasy drugiej technikum kelner. Serhija do konkursu przygotowywała pani Anna Przeździak. Łukowianin przygotował polędwiczki faszerowane szpinakiem, boczniakami, cebulą, pepitkami i mozarellą w panierce tzw. mchu, majonez bazyliowy i frytki.
Młodych zawodników oceniło profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Wojciech Harapkiewicz, Igor Bragin, Marcin Budynek, Łukasz Ancypo, Daria Ładocha czy David Gaboriaud. Imprezę prowadził znany prezenter telewizyjny Krzysztof Ibisz. Sędziowie bardzo wysoko ocenili profesjonalizm wykonania i jakość pracy na stanowisku ucznia ZS nr 2, a już sam udział w konkursie takiej klasy to dla Serhija niesamowite wyróżnienie jak również szansa sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych.
Kulinarny Talent to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród uczniów szkół gastronomicznych, mających przed sobą obiecującą przyszłość w zawodzie kucharza. To również pokaz najnowszych trendów kulinarnych, z pasją odkrywanych przez uczestników konkursu, wzbogacanych dodatkowo przez ich młodzieńczą fantazję oraz odwagę w łączeniu smaków i technik kulinarnych.
Celem głównym konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne. Musiały również zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe takie jak polędwiczki wieprzowe, smalec gęsi, frytki, napar z herbaty, czy boczniaki.